top of page

Hooikoorts taping:

Hooikoorts symptomen

Ruim 4 miljoen Nederlanders hebben hooikoorts klachten; circa 20% van de bevolking. De slijmvliezen produceren daarbij veel meer slijm. Allergische reacties en kenmerkende hooikoorts symptomen zijn:

•Loopneus of verstopte neus

•Tranende of jeukende ogen

•Jeukend verhemelte

•Niesbuien, hoesten

•Benauwdheid

•Koortsig gevoel


Oorzaak hooikoorts

Meestal beginnen de hooikoorts klachten in het voorjaar door pollen van bomen en planten. Het menselijk lichaam vormt automatisch antistoffen tegen stuifmeel, maar bij mensen met hooikoortsklachten reageert het lichaam heel heftig zodra stuifmeel in het lichaam komt. Dat zorgt voor een allergische overreactie van het afweermechanisme. De bloedvaten verwijden en gaan soms lekken. Tevens zorgt het ervoor dat de gladde spiercellen in de longen gaan samentrekken. 


Waarom hooikoorts tapen?

Medical tape is rekbaar. Wanneer het is aangebracht tilt het de huid een klein beetje op. Hierdoor wordt de druk verlaagd, het ruggenmerg geprikkeld en de bloedcirculatie in dat gebied verbeterd. Bij hooikoorts spelen de longen een belangrijke rol. De tape heeft een kalmerende werking doordat de tape via het zenuwstelsel de ademhalingsspieren en de longen beïnvloedt. Daardoor worden de allergische reacties van de ogen, longen en neusvliezen verminderd.


Hoe werkt tapen tegen hooikoorts?

Hooikoorts tape bevat geen medicinale toevoegingen waardoor het eventuele medicijngebruik kan worden verminderd of stopgezet. De elastische tape voor hooikoorts methode heeft een positief effect omdat via een externe huidprikkeling, een reflectoire invloed kan worden uitgeoefend op de bindweefselstructuren van het ruggenmerg. De medical tape hooikoorts die direct op de huid van de borst en rug wordt aangebracht, stimuleert huidsensoren, die op hun beurt het zenuwstelsel in het lichaam prikkelen.


Hoe vaak tapen?

Reeds na een eerste keer hooikoorts tape plakken is er vaak al direct een positief effect merkbaar. Hooikoorts klachten verminderen dankzij de tape aanzienlijk. Door een tweede fysiotape hooikoorts na 1 week nogmaals toe te passen is gebleken dat de klachten nog verder afnemen. Bij zware klachten is het mogelijk om de hooikoorts tape een derde keer aan te brengen om een nog beter effect te bereiken. Vanuit mijn hooikoorts tape ervaringen adviseren om de tape minimaal 5 dagen te laten zitten en na een week de volgende tape aan te brengen. U loopt dus maximaal twee weken met de aangebrachte tape, maar u profiteert nog lange tijd daarna van de positieve effecten.

Het advies is om in februari/maart te beginnen, nog voor het hooikoorts seizoen. Echter is het ook mogelijk om juist te plakken op het moment dat u veel klachten ervaart.


Tapen hooikoorts ervaringen in mijn praktijk.

Sommige patiënten geven aan dat zodra ze getaped zijn het meteen een effect heeft omdat ze vrijer kunnen ademen. Andere patiënten gaven aan dat ze hun hooikoorts medicatie niet meer nodig hebben, of minimaal te gebruiken. Tapen tegen hooikoorts geneest uw hooikoorts niet, maar zorgt voor een vermindering van uw klachten. Hoelang het effect van hooikoorts tape aanhoudt verschilt per persoon. De resultaten laten zien dat patiënten weken tot maanden na de behandeling profijt hebben van de tape.

bottom of page